1 min

Minister Ivo Opstelten heeft dit jaar de Big Brother Award ‘gewonnen’. Ook de Nederlandse scholen zijn verkozen. De prijs is bedoeld voor de grootste schenders van privacy en wordt door Bits of Freedom uitgereikt.

De tiende editie van de Big Brother Awards zijn achter de rug en Minister van Justitie Ivo Opstelten en de Nederlandse scholen zijn verkozen tot grootste schenders van de privacy in 2014. Opstelten kon rekenen op de meeste stemmen van het publiek, de Nederlandse scholen werden door de experts verkozen.

Minister Opstelten is het afgelopen jaar volgens Bits of Freedom verantwoordelijk geweest voor "het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders". De Nederlandse scholen kregen de prijs vanwege het op grote schaal uitwisselen van gegevens over leerlingen met uitgevers van lesmateriaal.

De nieuwe verkiezing is inmiddels al de vierde voor Minister Opstelten. Bits of Freedom ziet de verkiezing als een nieuwe bevestiging dat Opstelten "zijn inbreukmakende plannen stug doorzet en daarbij zorgen van experts en Kamerleden en zelfs grondwettelijke bezwaren naast zich neerlegt". De scholen worden omschreven als een plek waar je vroeger naartoe ging om te studeren, maar nu juist bestudeerd wordt.