2min

Politie en justitie maken met regelmaat gebruik van de databanken van de OV-chipkaart en van parkeerorganisatie SHPV. Hiermee kunnen zijn eenvoudig bepalen waar een bepaald persoon zich op een bepaald tijdstip bevond. Dit blijkt uit onderzoek van de Telegraaf.

Het bedrijf achter de OV-chipkaart, TransLink Systems (TLS), geeft aan dat er door politie en justitie meerdere keren per week vertrouwelijke informatie wordt opgevraagd van klanten met een OV-chipkaart. Dit zou onder andere gebeuren om vermiste personen terug te vinden.

Vanaf volgend jaar kan alleen nog maar de OV-chipkaart worden gebruikt voor het reizen met het openbaar vervoer in Nederland. Vanaf de introductie van de OV-chipkaart is er al veel kritiek op het feit dat er slecht wordt omgegaan met de privacy van de klanten. Privacywaakhond CBP liet destijds weten dat er veel te veel persoonsgegevens werden opgeslagen door de vervoerders en deze gegevens ook nog eens veel te lang werden bewaard.

Inmiddels zijn er al een hoop verbeteringen doorgevoerd als het gaat om de privacy die geboden wordt bij het gebruiken van de OV-chipkaart. De gegevens worden inmiddels juridisch beschermd en reisgegevens worden voortaan apart van de persoonsgegevens opgeslagen. De data wordt ook nog maar maximaal een jaar bewaard.

Toch is het voor politie en justitie mogelijk om zowel de reisgegevens als de persoonsgegevens als één pakket te ontvangen. Waardoor deze weer kunnen worden gekoppeld en het voor deze instanties mogelijk is om te zien welke persoon waar op het openbaar vervoer is gestapt en waar deze vervolgens weer uitgestapt is.

Behalve de gegevens van de OV-chipkaart maakt politie en justitie ook met regelmaat gebruik van de databank van Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten. In deze database staan de kentekengegevens van automobilisten die parkeren in een groeiend aantal dorpen en steden. In onder andere Amsterdam, Almere en Amersfoort is het SHPV te vinden. Deze gegevens worden voornamelijk gebruikt in het geval van vervalste pinpassen. Het SHPV bewaard de gegevens op dit moment nog maar 13 weken.