1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Fred Teeven, Edith Schippers en het KLPD hebben gisterenavond de twijfelachtige eer gekregen om een Big Brother Award in ontvangst te mogen nemen. Deze awards worden uitgereikt aan personen, bedrijven of instanties die het niet zo nauw nemen met de privacy van de consument.

Zo kreeg Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, van de VVD de publieksprijs voor grofste privacyschender van het jaar. Teeven zou de prijs volgens de organisatie met behoorlijke overtuiging hebben gewonnen. Teeven heeft de prijs gewonnen door zijn "niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken". Naast Teeven mochten ook Edith Schippers, tevens van de VVD, en het KLPD een prijs in ontvangst nemen.

Schipper sleepte de prijs binnen in de categorie personen, doordat het Elektronisch Patiënten Dossier is doorgedrukt ondanks een gestrand wetsvoorstel in de Eerste Kamer wegens privacybezwaren. Het Korps Landelijk Politie Diensten (KLPD) won in de categorie overheid dankzij het gebruik van afluistersoftware. Ook sociale media website Facebook sleepte een prijs in de wacht als genomineerd bedrijf. Facebook maakt stappen richting de beurs met de persoonsgegevens van gebruikers.

De Big Brother Awards werden dit jaar voor de achtste keer gehouden. Het pakhuis de Zwijger in Amsterdam stond woensdagavond toneel voor de uitreikingen van deze awards. Bits of Freedom, de organisatie achter de awards, hoopt op deze manier via een vrolijke noot privacymissers in Nederland onder de aandacht brengen.