Microsoft claimt dat zij verantwoordelijk is voor het neerhalen van een van de grootste spambotnetwerken ter wereld. De softwarefabrikant claimt dat haar juridische stappen tegen achterliggende ip-adressen ervoor hebben gezorgd dat het netwerk offline ging.

Deskundigen die de activiteiten van het botnet al langere tijd in de gaten hielden zagen afgelopen donderdag een daling in het verkeer van het Rustock netwerk. Volgens Microsoft zou dit het gevolg zijn van een rechtszaak die zij aanspande tegen Rustock. Dit botnetwerk zou volgens kenners verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van alle spammails wereldwijd en zou dagelijks ruim 30 miljard e-mails versturen. De Microsoft Digital Crimes Unit kreeg eerder deze week groen licht van de rechter om de aansturende ip-adressen te blokkeren.

Volgens de Digital Crimes Unit van Microsoft zouden ruim een miljoen computers geïnfecteerd zijn nadat gebruikers malware naar hun computer hebben gedownload. Vervolgens worden er zonder dat de gebruiker dit weet honderden spammails verstuurd vanaf diens computer. De volgende stap van Microsoft is het voorgoed uitschakelen van het netwerk door middel van een rechtzaak. Vervolgens wil de softwarefabrikant een grote schoonmaak houden onder de geïnfecteerde gebruikers.