1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De beruchte MyDoom-worm maakte in 2004 zijn entree. Ook vandaag de dag besmet deze worm nog vrijwel dagelijks pc’s. Graham Cluley van Sophos noemt het bestaan van deze worm anno 2011 "deprimerend".

De MyDoom-worm verscheen zeven jaar geleden voor het eerst. Deze worm trok de aandacht doordat virusschrijvers een DDoS-aanval uitvoerden op Unix-leverancier SCO. Het bedrijf schreef een beloning van 250.000 dollar uit voor degene die informatie zou verstrekken die tot de aanhouding of veroordeling van de schrijver van de MyDoom-worm zou leiden. Microsoft verdubbelde de beloning nadat het bedrijf slachtoffer was geworden van de worm.

De MyDoom-worm verspreidt zich per e-mail en opent een backdoor voor spammers om toegang te krijgen tot pc’s. De worm verspreidt zich doordat het op de hard disk van een besmette pc naar andere e-mailadressen zoekt waar het zichzelf naar toe kan sturen.

Ook andere verouderde virussen zoals Bagle en Netsky struinen nog steeds het internet af om computers te infecteren, ondanks dat deze virussen bekend zijn bij antivirusleveranciers. Conclusie is dat er grote groepen gebruikers zijn die hun antivirusprogramma’s niet up-to-date houden. "Als mensen hun antivirussoftware eens in de vijf jaar zouden updaten, dan zou deze malware zich niet meer kunnen verspreiden. Duidelijk is dat er nog steeds veel computers zijn die helemaal geen virusbescherming hebben of al vele jaren niet meer zijn geüpdatet", aldus Cluley. Volgens hem komen er dagelijks naar schatting zo’n 100.000 nieuwe malware-exemplaren bij.