1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Tweede Kamer eist een beter toezicht op ICT-projecten en online overheidsdiensten. Dit kwam naar voren tijdens het kamerdebat over DigiNotar en de vele gehackte gemeentesites. Deze problemen hebben overduidelijk laten zien dat er te weinig beveiliging en toezicht is. Het voorstel van de SP om een 24/7 ICT-brigade paraat te hebben om digitale rampen te bestrijden is met brede steun ontvangen.

Het voorval met DigiNotar was voor velen de druppel die de emmer deed overlopen. Sharon Gesthuizen van de SP eist, naast haar eerder voorstel voor een parlementair onderzoek, de instelling van een "digitale brandweer". Een soort The A-Team, een crashteam met nerds, dat 24/7 oproepbaar is." Het plan van mevrouw Gesthuizen krijgt brede steun van de andere fracties.

Momenteel wordt er al een organisatie opgezet: het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Voor alsnog is het onduidelijk of de NCSC geschikt is om als ICT-brigade te functioneren. De VVD heeft laten weten hoge verwachtingen te hebben van de NCSC maar meldt dat er nog werk aan de winkel is. Zo zou het huidige beleid te veel incidentpolitiek gericht zijn en is er nog onvoldoende samenhang.

Ook over de veroordeling van hackers is er een verdeling binnen de Tweede Kamer. De PvdA wil klokkenluidersbescherming voor hackers. Volgens het CDA neigt een dergelijke bescherming toch al snel naar mensen met een bivakmuts die de veiligheid van je huis testen met een koevoet.