1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

In maart lanceerde Microsoft operatie b71, hierbij ging het bedrijf samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten om twee botnets uit de lucht te halen. De botnets verzamelden informatie van duizenden computers met behulp van een Zeus malware-variant.

De twee hoofdservers van de botnets werden gevonden in de Amerikaanse staten Illinois en Pennsylvania, deze staan sinds maart dit jaar onder toezicht van Microsoft. Echter moet men zich afvragen hoe verantwoord het is om een bedrijf als Microsoft toegang te verlenen tot de bom aan informatie die op deze servers staan, hoe goed de bedoelingen van het bedrijf in eerste instantie ook zijn. Nu blijkt dat het bedrijf meer tijd nodig heeft om de malware voorgoed uit te bannen, maar dit moet natuurlijk wel via een juridische weg goedgekeurd worden.

Het federaal gerechtshof concludeerde dat Microsoft nog eens twee jaar de tijd krijgt om de malware uit te roeien. Dit betekent dus dat de servers al deze tijd onder controle van Microsoft zullen staan. Richard Boscovich, advocaat voor Microsoft, geeft aan: "De extra tijd zal Microsoft in staat stellen om samen met ISP’s en Computer Emergency Response Teams (CERTs) de computers die nog steeds geïnfecteerd zijn op te schonen."

Zeus was bedoeld om computers te infecteren, om vervolgens via keyloggers gebruikersnamen en wachtwoorden op te halen. Deze informatie werd dan richting de servers teruggestuurd, waar deze dus in handen viel van de kwaadwillenden die in bezit waren van de servers.