Iain Lobban, het hoofd van de Britse inlingtingendienst GCHQ, maakt zich ernstig zorgen over de vele hackaanvallen die het Verenigd Koninkrijk het afgelopen jaar hebben getroffen. Lobban noemt het gedrag van de hackers die hiervoor verantwoordelijk zijn "verontrustend".

Overheidscomputers en technologie van het ministerie van Defensie zijn het mikpunt van hackers. Specialisten vermoeden dat China en Rusland zich schuldig maken aan deze hackaanvallen. Ze beschikken niet over bewijsmateriaal om deze beschuldigingen hard te maken.

De Britse overheid houdt vandaag een speciale bijeenkomst waar de ministers met binnenlandse en buitenlandse experts spreken over de toenemende dreiging van hackers, cybercriminaliteit en ICT-beveiliging. Enkele van de genodigden zijn onder meer eurocommissaris Neelie Kroes, de oprichter van Wikipedia Jimmy Wales en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Iain Lobban, het hoofd van de Britse inlingtingendienst GCHQ, bevestigt dat hackers het afgelopen jaar meer dan duizend keer hebben geprobeerd om staatsgevoelige informatie te stelen. Volgens Lobban lopen niet alleen de getroffen bedrijven en overheidsinstanties gevaar: de gehele Britse economie wordt door deze hackers bedreigd.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague kreeg in het verleden al veel kritiek te verwerken, omdat hij de ernst van deze aanvallen niet zou inzien. In februari wisten hackers succesvol toegang te verkrijgen tot overheidsdocumenten door een computervirus te versturen via de e-mail. Het bericht zou afkomstig zijn van de White House, maar zodra de lezer de bijgevoegde link opende installeerde het Zeus-computervirus zich op deze computer.

Volgens Hague zijn landen niet individueel in staat om zich te weren tegen deze dreiging. Hij zal op de conferentie dan ook pleiten voor een internationale aanpak om de cyberoorlogsvoering een halt toe te roepen.