Er is minstens drie jaar lang door overheden misbruik gemaakt van een lek in iTunes welke al in 2008 bekend was. Echter is het lek pas deze maand gedicht door Apple.

Ondanks dat het lek al geruime tijd bekend was, is pas recent bekend geworden dat dit gat ook daadwerkelijk is gedicht en misbruikt. Dit kwam aan het licht toen opstandelingen uit Egypte het hoofdkwartier van de geheime dienst veroverde en daar offertes vonden voor een spionagetool die gebruik maakt van dit lek in iTunes. Nu heeft Apple dus alsnog het gat gedicht en heeft het de verantwoordelijke die het lek ontdekte alsnog beloond.

Volgens een leverancier van dergelijke spionagesoftware heeft het lek niet alleen betrekking op iTunes. Ook programma’s als WinZip, Java, OpenOffice, NotePad++ en enkele andere zouden misbruikt zijn door dit lek. De software zou namelijk binnenkomen als een nep-update voor de populaire software. Apple zelf laat weten dat zij aanraden om enkel een update uit te voeren middels Apple’s eigen update-programma en niet via een browser. Daarnaast zijn enkel Windows-gebruikers van iTunes in gevaar geweest door het lek. iTunes-gebruikers met een Mac zouden volgens Apple wel veilig zijn geweest.