Uit een rapport over de NASA blijkt dat slechts één procent van alle apparatuur die het agentschap gebruikt voorzien is van encryptie. Gisteren werd bekendgemaakt dat een laptop met bedieningscodes van het International Space Station gestolen was, terwijl deze laptop niet voorzien was van encryptie.

De gestolen laptop is inmiddels al even weg, de ontvreemding vond namelijk plaats in maart van 2011. Het blijkt sowieso wel vaker voor te komen dat NASA apparatuur kwijtraakt, zo verdwenen er tussen april 2009 en april 2011 maar liefst 48 systemen.

Dit alles zou nog niet zo’n ramp zijn, mits de systemen van een goede beveiliging voorzien waren of zelfs op afstand te vergrendelen zouden zijn. Helaas niks van dit alles, want slechts één procent van alle systemen van de NASA zijn voorzien van encryptie. De kans dat één van de 48 gestolen systemen dan ook op een dergelijke manier beveiligd is, is dan ook minder dan 50 procent.

Het aantal gestolen en verloren systemen zou overigens zelfs veel hoger kunnen liggen, werknemers moeten namelijk zelf het initiatief nemen om zo’n voorval te rapporteren, het is mogelijk dat dit niet altijd gebeurt. Daarnaast weten de beveiligingsexperts van de NASA ook niet hoeveel gevoelige data precies kwijtgeraakt is door dit soort incidenten.

Het agentschap heeft overigens nog wel meer zorgen, zo blijkt uit het rapport. Er vinden regelmatig cyberaanvallen plaats en bij een check van de beveiliging bleek dat bij zowel de spaceshuttles als het ISS aardig wat zwakheden te vinden waren. Middels deze beveiligingsgaten zouden hackers controle kunnen krijgen over de systemen van deze objecten.