1 min

Dat Anonymous niet terugdeinst van grote spelers was al bekend. Na onder meer Sony, de NAVO, Visa, MasterCard en PayPal was het deze week de beurt aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het internationale hackerscollectief heeft bij een hackaanval 1,7 GB aan data buitgemaakt.

Dat schrijft Anonymous op hun website AnonNews. Onder de buitgemaakte gegevens zaten onder meer enkele "kroonjuweeltjes" zoals interne e-mails. Welke informatie Anonymous precies heeft weten te achterhalen en wat het doel van deze hackaanval was, wordt niet duidelijk uit het nieuwsbericht van de hackers. Om te bewijzen dat de hack daadwerkelijk heeft plaatsgevonden plaatste het hackerscollectief de data online.

Het is aannemelijk dat de hackaanval een vergeldingsactie was tegen de FBI. In maart arresteerde het federale bureau enkele vermeende hackers van LulzSec, een afsplitsing van Anonymous. Een andere mogelijkheid is dat Anonymous een preventieve actie uitvoert tegen de veiligheidsinstantie. In februari publiceerde Anonymous een fragment van een vertrouwelijk gesprek van de FBI waarin de instantie aankondigt actie te zullen ondernemen tegen de hackers.

De FBI erkent dat ongeautoriseerde gebruikers tijdelijk toegang hadden tot een server van het bureau. Of zij daarbij vertrouwelijke gegevens hebben buitgemaakt wil de woordvoerder niet zeggen.

Het is niet de eerste keer dat de FBI het slachtoffer is van Anonymous. In januari voerden de hackers van Anonymous ook al een hackaanval uit op een domein van de veiligheidsinstantie.