Er is een niet legitieme versie van Skype in omloop voor Android welke malware bevat. Microsoft heeft vandaag extra gewaarschuwd hiervoor. Het advies is om Skype alleen te downloaden vanuit de officiële applicatie winkels zoals de Play Store.

Microsoft, de eigenaar van Skype, heeft vandaag een duidelijk waarschuwing gepubliceerd waarin zij enkele details rondom de applicatie uit de doeken doet. De met malware besmette versie die nu in omloop is lijkt op een legitieme Skype-app maar op de achtergrond voer deze app handelingen uit waar de gebruiker minder blij van wordt.

Zo zal de applicatie sms-berichten versturen naar dure betaalnummers zonder dat de gebruiker dit kan zien. Pas bij het maandselijkse afschrift of het ontvangen van de rekening komen de klanten er pas achter dat hun smartphone is besmet en er onbedoeld gebruik is gemaakt van dure betaalnummers.

De makers van deze malware-applicatie kopiëren wel vaker bekende applicaties. In dit geval werd er dus een duplicaat van Skype ontwikkeld. Een slimme keuze van de makers want de software kent zo’n 40 miljoen gebruikers en de populariteit stijgt nog altijd. Ook is het een vertrouwd merk en zullen gebruikers minder goed op hun hoede zijn.

De beste tip die Microsoft geeft is om de applicatie alleen te downloaden vanuit de Officiële Play Store of Amazon Appstore. Bij het gebruik van een apart gedownloaden APK zal de gebruiker extra alert moeten zijn op de rechten die de app vraagt, maar het apart downloaden wordt door Microsoft echt afgeraden.