2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het Center for Copyright Information (CCI) gaat mensen die illegaal software downloaden in de Verenigde Staten heropvoeden. Dit gaat men doen door middel van het uitdelen van maximaal zes waarschuwingen. Het programma gaat het Copyright Alert System heten.

Jill Lesser, bestuurder bij CCI, legt uit wat precies de bedoeling is: "Het is geen zes-stappen programma. Het is een heropvoedingsprogramma". Het lijkt dus dat de CCI een wat vriendelijkere aanpak hanteert dan bijvoorbeeld SOPA. CCI is echter geen onafhankelijke partij, maar een initiatief van labels als MPAA, RIAA en de internet providers AT&T, Cablevision, Time Warner Cable en Verizon.

Volgens de CCI zullen de eerste twee waarschuwingen slechts educatieve boodschappen zijn aan vermeende schenders van copyright. Deze waarschuwingen worden verstuurd door hun ISP. De MPAA en RIAA zullen de parijen zijn die overtreders opsporen, om vervolgens de IP-adressen door te geven aan de desbetreffende ISP.

De derde en vierde overtreding zal overtreders een ander soort bericht opleveren. In het bericht waarin gewaarschuwd wordt dat ze inbreuk hebben gemaakt op copyright komt een link te staan naar een pagina die de overtreder zodanig af moet schrikken dat deze stopt met illegaal downloaden.

Bij de vijfde en zesde overtreding zal de ISP in gaan grijpen. Er worden vanaf dan geen berichten meer verzonden. De ISP zal het internet gedeeltelijk af gaan sluiten, de snelheid van het internet vertragen en/of de gebruiker verwijzen naar een pagina die adviseert om zelf contact op te nemen met de ISP, om het probleem te bespreken.

Wat er gebeurt als een gebruiker na zes waarschuwingen nog steeds de regels overtreedt is nog onduidelijk. De CCI stelt wel dat het geen persoonlijke informatie gaat verstrekken aan gedupeerden van copyrightschendingen, mits ze er niet via een juridische procedure toe gedwongen worden. Ook zijn er zover bekend geen vereisten dat de ISP’s de gebruikers die de regels blijven overtreden moeten blokkeren. Het Copyright Alert System is gepland om voor het einde van dit jaar nog in werking te treden.