3min

Norton, onderdeel van Symantec, heeft weer zijn jaarlijkse cybercrime rapport gepubliceerd. Hierin komen enkele interessante feiten naar voren. Bijvoorbeeld dat de afgelopen 12 maanden in totaal 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer waren van cybercriminaliteit. In totaal werd er 1,5 miljard euro buitgemaakt bij Nederlanders, wat neer komt op een bedrag van 691 euro per slachtoffer.

In Nederland is 44 procent van de volwassenen ooit slachtoffer geweest van cybercriminaliteit, het afgelopen jaar was dit 23 procent. Dit komt dus neer op bijna 1 op de 4 volwassen Nederlanders. Wereldwijd liggen de cijfers een stuk hoger. Norton doet voor zijn wereldwijde onderzoek pas slechts onderzoek in 24 landen dus de cijfers liggen in de werkelijkheid nog veel hoger. Volgens Norton waren de afgelopen 12 maanden 556 miljoen mensen het slachtoffer van cybercriminaliteit en werd er voor 110 miljard dollar aan schade aangericht, dat komt neer op 197 dollar per persoon. Dat bedrag ligt een stuk lager dan per Nederlander.

Uiteraard zijn er veel verschillende vormen van cybercriminaliteit en Norton heeft er flink wat opgenomen in het rapport. Ook zijn er nieuwe vormen van cybercriminaliteit, we hebben de cijfers op een rij gezet, alle cijfers gaan over de afgelopen 12 maanden en zijn alleen gemeten onder volwassenen in Nederland.

Nieuwe vormen van cybercriminaliteit

  • 8 procent werd slachtoffer van criminaliteit op sociale netwerken en mobiele apparaten;
  • 18 procent ontving een tekstbericht op mobiel apparaat met verzoek op link te klikken of onbekend nummer te bellen en voicemail te beluisteren;
  • 10 procent werd slachtoffer van criminaliteit op platformen van sociale netwerken;
  • 7 procent zag zijn sociale netwerk profiel gehackt worden door iemand die zich vervolgens als hen voor deed;
  • 2 procent werd slachtoffer van internetzwendel of een valse koppeling op sociaal netwerk;

Kennis

Ook deed Norton onderzoek hoe goed mensen op de hoogte zijn van cybercriminaliteit. Hierin gaf 27 procent aan niet op de hoogte te zijn van de risico’s van cybercriminaliteit of hoe ze zich moeten beschermen op internet. 33 procent van de volwassen Nederlanders gaf ook aan dat het moeilijk na te gaan of is zij het slachtoffer zijn geworden van cybercriminaliteit zolang hun pc niet vastloopt of veel trager gaat werken. Tot slot wist 29 procent van de volwassenen niet dat malware onopvallend op de achtergrond van de computer schade kan toebrengen.

Gedrag

24 procent van de Nederlanders zegt koppelingen niet te controleren voordat ze deze met andere delen op sociale netwerken. Wel gebruikt 43 procent van Nederlanders iets van een beveiligingsprogramma op hun computer. Er zijn dus nog een hoop Nederlanders actief op internet zonder enige vorm van bescherming.

Wachtwoordgebruik

Inmiddels op Techzine al vaak besproken maar blijft een terugkerend fenomeen. Mensen die een te makkelijk wachtwoord gebruiken. Net zoals pincodes op smartphones, veel gebruikers zijn nog steeds 1234, 0000, 2580 en 5683. Ook gebruiken mensen nog steeds hun geboortedatum als wachtwoord of simpele termen als password, wachtwoord, welkom, en dergelijke. Ook wijzigen Nederlanders hun wachtwoorden te weinig en gebruiken ze soms jaren achter elkaar hetzelfde wachtwoord. In totaal gebruikt 37 procent een te makkelijk wachtwoord en wijzigt deze vrijwel nooit.

Inmiddels heeft 42 procent van de Nederlanders al een e-mail ontvangen waarin staat dat hun gegevens zijn uitgelekt en hun wachtwoord dus ook is uitgelekt.

Beveiliging anno 2012

Mocht je jezelf herkennen in bovenstaande situatie dan is het wellicht handig om toch je wachtwoorden eens te gaan wijzigen. Gebruik je nog geen beveiligingssoftware op je computer dan raadt Techzine aan deze toch eens aan te gaan schaffen. Voor enkele tientjes ben je wel beschermd en dat kan uiteindelijk een hoop geld schelen. Recent schreven we een uitgebreid artikel over beveiliging anno 2012, waarin snel duidelijk wordt dat hebben van een goed beveiligingspakket steeds belangrijker wordt.