De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte vandaag bekend dat er 14 procent meer fraude met internetbankieren is in de eerste helft van dit jaar dan in de tweede helft van vorig jaar.

Er werden 6200 gevallen van fraude met het internetbankieren gemeld voor het eerste half jaar wat een schadepost van 27,3 miljoen euro opleverde, in geheel 2011 was dit bedrag 35 miljoen euro. De groei is vooral te wijten aan het gebruik van schadelijke software door cybercriminelen die hiermee allerlei gegevens van een computer weten af te halen of te onderscheppen. Banken stellen in de meeste gevallen slachtoffers schadeloos, tenzij een bank vindt dat er zo nalatig is gehandeld dat een persoon daar niet voor in aanmerking komt.

Skimming, waar criminelen de magneetstrip van een bankpas kopieren, is afgenomen in het eerste half jaar van 2012. Dit is voor het eerst sinds 2010 dat deze manier van fraude daalt.

Yvonne Willemsen, fraude-expert bij de NVB, zegt over fraude met bankieren via smartphones:"Dit zien we nog niet. Consumenten moeten wel uitkijken met bankieren op een open Wifi, dat is een extra risico".