2min

Tags in dit artikel

De Nederlandse Vereniging van Banken is een campagne gestart, deze campagne moet mensen helpen met veilig internetbankieren. Ook wordt er informatie gegeven over wat de risico’s ervan zijn. Dit jaar is fraude met internetbankieren flink gestegen ten opzichte van vorig jaar. Pinpas fraude is echter wel omlaag gegaan.

Gisteren heeft de Nederlandse Vereniging van Banken bekendgemaakt dat fraude bij internetbankieren in vergelijking met vorig jaar 230 procent gestegen is. In 2009 waren er in totaal 154 incidenten bekendgemaakt, in de eerste helft van 2010 was dit aantal al gestegen naar 514 incidenten. De eerste helft van 2010 was het verlies door internetbankierfraude al 4,3 miljoen euro. De schade die het skimmen van bankpassen veroorzaakt lijkt echter wel af te nemen, vorig jaar werd er nog voor 36 miljoen euro geskimd, in de eerste helft van dit jaar was dat slechts 11,8 miljoen euro.

Er zal ook een nieuwe campagne worden gestart, waar mensen worden gewaarschuwd voor de eventuele gevaren van internetbankieren. Er wordt onder anderen veel gewaarschuwd en geïnformeerd over phising en malware. Volgens beveiligingsexpert Eric Baize zou het gebruik van tokens stukken veiliger zijn, onder anderen Rabobank maakt gebruik van deze manier. Een token is een manier om jezelf te identificeren met een reeks cijfers of karakters die ‘niet te verzinnen’ zijn.

De nieuwe campagne heeft ook een eigen website die je kan bezoeken om informatie te vinden over veilig bankieren, de site is opgericht door de Nederlandse Vereniging van Banken.