2min

Het aantal gevallen van internetfraude is gedaald. In de tweede helft van 2012 waren er minder gevallen dan in het halfjaar daarvoor. Het is de eerste keer dat de Nederlandse Vereniging van Banken een daling heeft vastgesteld en de daling is met 60 procent bovendien erg groot. De schade bedraagt 0,001 procent van het totaal aan transacties.

In 2012 was de fraude met internetbankieren goed voor een totaalbedrag van 34,8 miljoen euro. Dat was minder dan in 2011, toen bleef de teller op 35 miljoen euro steken. In de eerste helft van 2012 bedroeg de schade nog 24,8 miljoen euro, maar in de tweede helft vond een scherpe daling van 60 procent plaats. In de laatste zes maanden werd slechts 10,8 miljoen euro buitgemaakt.

Skimming is verantwoordelijk voor veruit het grootste aandeel in dit bedrag, maar daalde wel met meer dan een kwart. Het kopiëren van betaalpassen leverde in 2012 nog 29 miljoen euro op, in 2011 bedroeg dit nog 38,9 euro. Daarmee vond een daling van 26 procent plaats. De daling is volgens de banken te danken aan de invoer van het nieuwe betalen waarmee gebruik wordt gemaakt van een chip in de bankpas, maar ook geoblocking draagt een steentje bij. Met deze maatregel zijn betalingen met de magneetstrip op een pas buiten Europa standaard niet mogelijk, deze moeten handmatig ingeschakeld worden.

De activiteit van oplichters verplaatst zich meer naar malware en phising. Banken hebben echter steeds effectievere hulpmiddelen om dit soort activiteiten tegen te werken. De consument wordt bovendien beter geïnformeerd, bijvoorbeeld met TV-reclames.