In de broncode van de nieuwe Android Play Store zijn een aantal regels gevonden die duiden op een malware scanner, dit laat Android Police weten in de nieuwe APK Teardown. Google lijkt hiermee eindelijk de kritiek ten harte te nemen en te werken aan een verbeterde malware scanner.

Bij Android Police namen ze de nieuwe Play Store update 3.9.16 onder de loep. Resultaat van dit onderzoek is dat Google lijkt te werken aan een ingebouwde malware scanner voor de Play Store. De malware scanner bestaat uit twee delen, de "App Check" die Google in staat stelt om alle applicaties die gedownload zijn te controleren. En een "App Blocker" die je waarschuwt wanneer een applicatie als verdacht is bestempeld. Er lijkt ook een knop aanwezig te zijn waarmee je de waarschuwing kan negeren en de app alsnog gewoon kan downloaden.

Naast de hints in de broncode zijn er ook afbeeldingen gevonden die naar alle waarschijnlijkheid bedoeld zijn voor de nieuwe malware scanner functionaliteit. Het gaat hier om een grijs uitroepteken in verschillende grootten met de naam ic_warning_dark.png en een schild icoon met de naam ic_shield_dark.png. Het uitroepteken zou in beeld moeten komen wanneer iets ongecontroleerd is of schadelijk, het schild is voor de applicaties die in orde zijn. Google heeft zelf nog geen informatie vrijgegeven over een nieuwe malware functionaliteit of scanner maar dat zal vast niet lang meer gaan duren.