1 min

Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, wil dat er meer mogelijkheden worden gecreëerd voor opsporingsdiensten. Opstelten zou de strijd tegen cybercrime naar een hoger niveau willen tillen door politie en justitie de mogelijkheid te geven om op computers in te breken. Dit blijkt uit een conceptbrief van de minister aan de Tweede Kamer.

Opstelten is van mening dat computers een steeds belangrijker onderdeel worden van criminaliteit. Het aantal digitale misdaden loopt nog altijd op, terwijl de mogelijkheden van de handhaving in Nederland achterlopen.

Door de komst van cloudcomputing wordt het volgens Opstelten steeds moeilijker om te achterhalen waar gegevens opgeslagen zijn. Voorheen was dit juist redelijk eenvoudig, omdat data normaal gezien op een computer of een externe schijf te vinden was. Vandaag de dag is het steeds gebruikelijker om een mobiele telefoon of tablet met cloudopslag te gebruiken voor digitale misdaad, wat de taken van de politie en justitie verder bemoeilijkt.

Om deze reden wenst Opstelten het mogelijk te maken om computers te kunnen hacken, zodat er software geïnstalleerd kan worden waarmee gecodeerde data ontgrendeld kan worden. Een ander gewenst doel is het op afstand inbreken op computers en het wissen of ontoegankelijk maken van data, wat vooral bij het bestrijden van Botnets een handig hulpmiddel zou zijn.