1 min

Bits of Freedom heeft gereageerd op het voornemen van Minister Ivo Opstelten om de politie en justitie bevoegdheden te geven om op afstand in te breken op computers.

Eerder vandaag schreven we nog over het plan van Opstelten om de politie meer hulpmiddelen te geven in de strijd tegen de groeiende cybercrime. Ot van Daalen, directeur van Bits of Freedom, zegt geschokt te zijn door het plan van Minister Opstelten.

"De politie krijgt met dit plan een belang om de digitale infrastructuur kwetsbaar te houden", aldus van Daalen. "Als de politie straks een lek in de beveiliging ontdekt, kan ze twee dingen doen. De informatie openbaar maken zodat er wat aan gedaan kan worden, of de informatie voor zichzelf houden" door de informatie voor zichzelf te houden heeft de politie een troef in handen om snel een computer binnen te dringen. De kans bestaat echter dan ook anderen gebruik kunnen maken van het lek.

Overigens stelt van Daalen ook dat de software die gebruikt wordt door de politie om computers in de gaten te houden mogelijkerwijs in handen kan vallen van ‘kwaadwillende gebruikers’. Verder zou de politie gegevens van derden, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan mailtjes gericht aan de verdachte, bij het onderzoek kunnen betrekken.

Van Daalen stelt te gaan eisen dat er een onderzoek komt naar de risico’s van de voorgestelde maatregelen. Ook wil hij daarnaast dat organisaties zoals het Nationaal Cyber Security Centrum erbij betrokken worden.