De virusscanner van Webroot heeft de minste impact op pc-prestaties. Dat blijkt uit een test van 20 virusscanners uitgevoerd door AV-Comparatives.

"Als een product te veel systeembronnen gebruikt, raken gebruikers geërgerd en kunnen ze mogelijk sommige belangrijke beveiligingsmaatregelen uitschakelen of deïnstalleren, of overstappen op beveiligingssoftware die het systeem minder belast", zo laat AV-Comparatives weten. "Daarom is het belangrijk dat virusscanners niet alleen goede bescherming tegen malware bieden, maar het systeem niet belasten en de gebruikers niet in de weg zitten"

AV-Comparatives vergeleek de prestaties van 20 virusscanners op een computer met Windows 7 SP1 64 bit. Tijdens het kopiëren, archiveren, uitpakken, downloaden, encoderen en transcoderen van bestanden en het installeren en verwijderen van programma’s werd de snelheid gemeten. Daarnaast werd het benchmarkprogramma PC Mark 7 uitgevoerd.

Uit de test blijkt dat de resultaten van PC Mark 7 met of zonder virusscanners amper verschillen. Bij de overige tests zijn er echter wel duidelijk verschillen waar te nemen. De snelste virusscanner is die van Webroot, gevolgd door NOD32, avast! en Microsoft Security Essentials. Onderaan de lijst staan Trend Micro, GFI Vipre, G Data en PC Tools.

Alle resultaten, waaronder ook die van eerdere tests, zijn hier te downloaden.