1 min

Twee weken geleden werd de laptop van een NASA-werknemer ontvreemd, deze laptop bevatte zowel persoonlijke gegevens als gevoelige documentatie van NASA. De laptop was niet beveiligd met data-encryptie, dus zijn vrij toegankelijk. Het is het zoveelste geval voor de NASA en de maat lijkt eindelijk vol.

De diefstal van de laptop lijkt een wake up call voor NASA te zijn, er is besloten dat het zo niet langer kan. De beveiliging op laptops van de werknemers moet drastisch omhoog. Assistent-administrator bij NASA, Richard Keegan Jr., liet weten dat de nieuwe regelgeving direct in zal gaan en dat dit betekent dat werknemers die laptops uit de faciliteit willen meenemen, alleen toestemming krijgen wanneer de laptop beveiligd is met data-encryptie. Verder wil NASA dat alle laptops sowieso voorzien zijn van data-encryptie, voor 21 december.

Dit is overigens niet de eerste keer dat de veiligheid van NASA en zijn werknemers in het geding kwam, volgens NASA inspecteur, generaal Paul Martin, zouden er in de tijdsperiode van april 2009 tot april 2011 al 48 laptops en mobiele apparaten gestolen zijn. Van alle apparaten van de NASA had maar één procent een data-encryptie om de veiligheid van de gegevens te waarborgen.

De uitschieter tussen de gestolen apparaten was een laptop die in maart 2011 gestolen werd, deze bevatte toegangscodes voor het het Internationale Ruimte Station (ISS). Ook al was het ruimtestation niet in direct gevaar, roept het wel de vraag op waarom niet eerder tot deze aanscherping van beveiliging werd opgeroepen.