1 min

Uit onderzoek van NU onder 1.200 Nederlanders blijkt dat men een thuiskopieheffing verkiest boven een downloadverbod. Bijna de helft, 48 procent, zou kiezen voor de thuiskopieheffing.

Naast de grote meerderheid die koos voor de thuiskopieheffing, gaf 18 procent aan de voorkeur te hebben voor een downloadverbod. 34 procent van de ondervraagden gaf aan het niet te weten.

De thuiskopieheffing is een heffing op alle hardwareproducten, waar in principe data kan worden opgeslagen. Hierbij moet men denken aan computers maar ook audio- en videospelers. USB-sticks en e-readers vallen echter niet onder de thuiskopieheffing. Nadat Teeven recent met het nieuws kwam over de vernieuwde thuiskopieheffing, hebben verschillende fabrikanten waaronder Dell, HP, Nokia, Acer, RIM en Samsung een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse Staat.

In de Kamer wordt nu gesproken over een downloadverbod, nu de PVDA aangegeven heeft niet meer in de weg te gaan liggen, zolang alleen de mensen aangepakt worden die geld aan het illegaal downloaden verdienen.

Of de massale afschuw van een downloadverbod te wijten is aan de solidariteit met de downloaders, is niet duidelijk het kan natuurlijk ook te maken hebben met een haat tegen censuur die mensen koesteren.

Bij het onderzoek van NU.nl blijkt ook dat 66 procent aangeeft niet te stoppen met downloaden, tegen 14 procent die dit wel zou doen. Uit het onderzoek bleek ook dat de grootste groep downloaders D66-aanhangers waren, namelijk 25 procent die het regelmatig doet en 45 procent doet het soms.