1 min

Uit een onderzoek van een computerwetenschapper blijkt dat het Android nog altijd niet goed af gaat als het gaat om het herkennen van malafide software. De wetenschapper plaatste verschillende malware-pakketten op een Nexus 10 en onderzocht welk deel van deze malware ontdekt en onschadelijk gemaakt werd door Android 4.2 Jelly Bean. Dit bleek slechts 15 procent te zijn.

Hoewel Google wel stappen zet in de strijd tegen malware, is de zoekgigant nog zeker niet waar het zijn wil. De automatische virusscanner van Android 4.2 Jelly Bean herkent een deel van de malware, maar is nog lang niet wat het zou moeten zijn.

Xuxian Jiang, een computerwetenschapper van de Universiteit van Noord-Carolina, plaatste 1260 applicaties met malware op een Nexus 10-tablet, welke vervolgens 193 van dat aantal onschadelijk maakte. Aan de hand van deze resultaten wordt door Jiang aangeraden om voorzichtig te zijn bij het installeren van applicaties vanuit de Google Play-winkel en de installatie van een virusscanner van een gespecialiseerd bedrijf is ook zeker geen overbodige luxe. Voorbeelden van dit soort virusscanners zijn AVG, Avast en Dr. Web. Google nam zelf VirusTotal over om de beveiliging te verbeteren, maar die aanpassingen zijn vooralsnog niet merkbaar of nog niet volledig doorgevoerd.

Jiang’s onderzoek is al even geleden uitgevoerd. De wetenschapper stelde Google vervolgens op de hoogte, maar er kwam geen betering in de zaak, waarna het nieuws alsnog wereldkundig gemaakt werd.