Enkele weken terug bleek dat Apple’s iPhone relatief makkelijk te ontgrendelen is met behulp van een aantal handelingen. Onlangs is een andere methode ontdekt om ook de Samsung Galaxy Note II te ontgrendelen zonder de code bij de hand te hebben.

De iPhone is te ontgrendelen middels een aantal handelingen, waaronder het bellen van een noodnummer zoals 112 of 911. Vervolgens kan men in de Telefoon-app rondkijken. Het is niet mogelijk om andere applicaties te openen. Apple heeft aangegeven dat deze kwetsbaarheid opgelost wordt met de aanstaande update naar iOS 6.1.3.

Bij de Samsung Galaxy Note II (review) is een soortgelijk probleem gevonden. Als gebruik wordt gemaakt van de kwetsbaarheid, kan het hoofdscherm ingezien worden en er kunnen ook telefoongesprekken opgestart worden. De methode is geschikt om allerlei verschillende vergrendelingsmethoden te omzeilen zoals een cijferslot, wachtwoord, gezichtsontgrendeling of een patroon.

Om een Galaxy Note II te ontgrendelen zonder code moet de noodgesprek-knop ingedrukt worden en vervolgens de noodgeval-knop. Door vervolgens de home-knop enkele seconden ingedrukt te houden, waarna het hoofdscherm even verschijnt.

De ontgrendeling is niet zo verregaand als bij de iPhone, aangezien het toestel zichzelf weer vergrendelt. Zaken die op het hoofdscherm zichtbaar zijn kunnen wel geactiveerd worden. Mocht er bijvoorbeeld een snelkies-nummer aangemaakt zijn, dan kan een telefoongesprek opgestart worden. Ook kunnen applicaties worden geactiveerd, maar die zullen maar zeer kort zichtbaar zijn, maar als je een volhouder bent kun je veel voor elkaar krijgen.