Abonneer je gratis op Techzine!

Een groot deel van Nederland is van mening dat de overheid op computers van verdachten zou moeten kunnen inbreken. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Capgemini.

87 procent van de ondervraagden is van mening dat de overheid actiever tegen cybercrime zou moeten optreden, tegenover 1 procent van de ondervraagden die het daar niet mee eens is. Ook denkt 75 procent dat het op grote schaal verzamelen van gegevens, de zogenaamde big data, zal helpen bij het opsporen van verdachten.

Dat laatste is overigens nog maar de vraag. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt vandaag de dag tweeduizend keer meer data dan in 1998, maar het aantal onderzoekers is niet meegegroeid en maar vertienvoudigd.

83 procent van de ondervraagden vindt dat de overheid de computers van verdachten zou moeten terughacken. 14 procent is het met deze stelling oneens.

Er werd ook gevraagd of de deelnemers vertrouwen hebben in hoe de overheid met de gegevens omgaat. 56 procent denkt dat dat veilig gebeurt, 48 procent voegt eraan toe dat er meer moet gebeuren om de veiligheid te waarborgen, 26 procent vreest voor zijn gegevens en 17 procent weet het niet of houdt zich hier niet mee bezig.