Een kolossale bug in een Android-applicatie laat hackers het ontgrendelingsscherm op smartphones omzeilen, waarna de telefoons volledig functioneel opengebroken zijn. Het gaat om een kwetsbaarheid in Skype-concurrent Viber, een applicatie die meer dan 100 miljoen keer is gedownload.

De kwetsbaarheid is ontdekt door Bkav Internet Security en treft smartphones van grote namen als Samsung, Sony en HTC. De manier van hacken verschilt per model, maar alle hacks maken gebruik van de manier waarop Viber omgaat met pop-ups, aldus het beveiligingsbedrijf.

Viber is op de hoogte van de problemen en werkt aan een oplossing. In de tussentijd kunnen gebruikers van Viber de potentiële hack tegengaan door pop-up notificatie New Message Pop-Up uit te schakelen in de instellingen.

De afgelopen maanden zijn meerdere hacks in het ontgrendelingsschermen blootgelegd voor zowel Android-toestellen als iPhones. Pas als kwaadwillende de telefoon daadwerkelijk in handen wisten te krijgen waren deze kwetsbaarheden uit te buiten.