2min Security

Obama kondigt PRISM-hervormingen aan

President Obama heeft op vrijdag een persconferentie gehouden in het Witte Huis. Hierin kondigde hij hervormingen aan voor het surveillanceprogramma PRISM van de VS.

De President van de VS kondigt vier hervormingen aan die de transparantie en bekendheid van de programma’s moet verbeteren.

De eerste maatregel is alleen van toepassing op burgers van de Verenigde Staten. Bij het opvragen van gegevens over gesprekken via mobiele telefoons moet beter toezicht, meer transparantie en meer limitatief omgegaan worden. De President zal samen gaan werken met het Amerikaanse Congres om deze wijzigingen te implementeren.

De tweede maatregel betreft de geheime rechtbank waar de NSA naar toe moet als het gegevens uit PRISM wil opvragen. Als de NSA naar deze zogenaamde FISA-rechtbank gaat, zal er na de hervormingen voortaan een advocaat aanwezig zijn die de belangen van het volk behartigt. Eerder was het zo dat maar "een kant van het verhaal werd gehoord", alleen het verhaal van de NSA dus, straks moet dat anders.

De derde maatregel is dat binnen de NSA iemand wordt aangesteld om de privacy en burgerlijke vrijheden te waarborgen. Daarnaast zal er een website gelanceerd worden voor zowel de CIA als de NSA om beter te laten weten hoe de veiligheidsdiensten hun werk doen.

Ten slotte zal er een onafhankelijk adviescomité samengesteld worden bestaande uit onafhankelijke experts. Deze zullen de surveillanceactiviteiten van de overheid gaan onderzoeken en een eerste, openbaar rapport binnen twee maanden presenteren en een uiteindelijk rapport tegen het einde van het jaar. Het is onduidelijk of dit comité echt wat kan veranderen, noch of eventuele suggesties opgevolgd zullen worden.

Volgens de American Civil Liberties Union, een lobbygroep, gaan de hervormingen niet ver genoeg. "Hoewel de eerste hervormingen van de president een noodzakelijke en welkom zijn, zijn ze verre van voldoende."

Bron:The Verge