1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB), een onafhankelijk comité van het Witte Huis, heeft een nieuw onderzoeksrapport gepubliceerd, waarin wordt aangegeven dat PRISM, het afluisterprogramma van de NSA, volledig aan de wetten voldoet. PRISM was één van de eerste onthullingen die klokkenluider Edward Snowden deed.

Met PRISM zijn de NSA en andere inlichtingendiensten in staat om allerlei activiteiten van internetgebruikers te monitoren. Het gaat daarbij expliciet om niet-Amerikaanse mensen. Voor meer dan een kwart van de onderzoeken van de NSA is gebruikgemaakt van de mogelijkheden die PRISM en soortgelijke programma’s bieden.

Het verzamelen van de data via PRISM is "duidelijk toegestaan" volgens de Amerikaanse wetten, meldt het rapport van de PCLOB. Uit het onderzoek van PCLOB is gebleken dat PRISM het bijgedragen aan de arrestatie van meer dan honderd mensen die zich bezighielden met terroristische activiteiten. Deze commissie oordeelde begin dit jaar dat het grootschalig aftappen van telecomgegevens niet strookt met de wetten.

Overigens is niet alles koek en ei: de commissie raadt aan dat er verbeteringen worden doorgevoerd om Amerikaanse burgers beter te beschermen. Het gebeurt onbedoeld ook wel eens dat de gegevens van Amerikaanse burgers worden verzameld.