1 min

Nexus-telefoons blijken een beveiligingslek te bevatten. IT-administrator Bogdan Alecu weet te melden dat hij een bug heeft ontdekt, die te misbruiken is bij Galaxy Nexus-, Nexus 4- en Nexus 5-toestellen.

Door genoeg Class 0-sms’jes te sturen, is het mogelijk om het toestel zover te krijgen om opnieuw op te starten. Class 0-berichten zijn sms’jes die niet automatisch worden opgeslagen door je toestel. Het is ook mogelijk dat de netwerkconnectie tijdelijk uitvalt of dat de sms-app crasht. Dit zou het mogelijk makkelijker maken om niet-geautoriseerde coded te draaien op het toestel.

Tot op heden zijn er nog geen niet-Nexus-apparaten gevonden die last hebben van hetzelfde probleem. Alecu geeft echter wel aan dat hij niet de mogelijkheid had om dit te testen op veel apparaten.

Gebruikers die een Nexus-apparaat hebben, kunnen ervoor kiezen om via de Google Play Store de Class0Firewall te downloaden. Met de app is het mogelijk om berichten te blokkeren als er op korte termijn teveel ontvangen worden. Hierdoor kan men geen gebruikmaken van het lek.

Google heeft tegenover PCWorld aangegeven dat het de zaak onderzoekt. Het is nog niet bekend of en wanneer software die het probleem moet oplossen uit wordt gerold.