1 min

Tags in dit artikel

, ,

In de nabije toekomst zouden apparaten die draaien op Google’s besturingssysteem Chrome OS kunnen worden beveiligd door de fysieke aanwezigheid van de gebruiker te herkennen. Een speciale Chrome-applicatie zou verbinding kunnen leggen met de smartphone of smartwatch van gebruikers.

Afgelopen maand dienden twee Google-ontwikkelaars door middel van een voorstel van een API een verzoek in om een nieuw type beveiligingslaag aan te brengen in het besturingssysteem Chrome OS (review). Hiermee wordt een alternatief geboden voor de klassieke beveiliging door middel van een wachtwoord. Het is al langer bekend dat Google graag een alternatief wil voor de kwetsbare verificatie middels een wachtwoord.

Op zijn blog vermeldt Google-ontwikkelaar Francois Beaufort dat het team van ontwikkelaars achter Chrome OS mogelijk een nieuwe vorm van beveiliging aan het testen is. Hierbij zal een Chrome-applicatie de gebruiker identificeren aan de hand van zijn of haar aanwezigheid. Dit is mogelijk doordat de applicatie communiceert met bijvoorbeeld een smartphone of smartwatch middels een Bluetooth- of NFC-verbinding.

Hoewel een dergelijke beveiliging moeilijk volledig waterdicht te krijgen is, verklaren de Google-ontwikkelaars dat het beter is dan geen beveiliging. "Hoe makkelijker het is het systeem te ontgrendelen, hoe waarschijnlijker het is dat de gebruiker het in de eerste plaats überhaupt zal beveiligen".

Het is niet bekend of Google dergelijke manier van beveiliging daadwerkelijk zal gaan verwerken in haar besturingssysteem Chrome OS. Overigens zou dit ook kunnen worden toegepast in Google’s mobiele besturingssysteem Android.