Onlangs berichtte de Amerikaanse nieuwssite The Washington Post over een zaak waarbij op afstand gespioneerd werd via de webcam van een MacBook van Apple. Hierbij werd de webcam geactiveerd zonder dat het notificatielampje oplichtte. Onderzoekers hebben aangetoond dat het daadwerkelijk mogelijk is om deze beveiliging van de webcam van zowel de MacBook als iMac te omzeilen.

Omstreeks oktober kwam een zaak aan het licht van de spionage van een Amerikaans fotomodel, door een oud-klasgenoot. Deze wist de iSight-webcam van de MacBook te activeren, zonder daarbij het notificatielampje op te doen lichten. De oud-klasgenoot verkreeg op deze wijze beeldmateriaal waarop het fotomodel soms schaars gekleed ging.

Normaal gesproken wordt met het notificatielampje aangegeven of de webcam al dan niet geactiveerd is. In het geval van het Amerikaanse fotomodel betrof het een MacBook die voor 2008 uitgebracht was. Apple heeft een dergelijke situatie willen voorkomen door de MacBooks zo te programmeren dat het uitschakelen van het notificatielampje onmogelijk zou moeten zijn.

Toch is gebleken dat bij zowel de MacBook als de iMac de ingebouwde beveiliging van de webcams omzeild kan worden. Hierbij hebben twee onderzoekers de chip die zich in de webcam bevindt opnieuw geprogrammeerd. Hoewel het onderzoek de modellen betrof die in 2008 of daarvoor zijn uitgebracht, wordt niet uitgesloten dat ook nieuwere modellen op dit vlak kwetsbaar kunnen zijn.

Begin deze maand werd al duidelijk dat de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI zich bezighield met het bespioneren van burgers. Hierbij zou er eveneens een manier gevonden zijn voor dit spioneren de webcam van de personen in kwestie te activeren, zonder het oplichten van het lampje. Het betrof hier niet specifiek systemen van Apple.

De enige manier waarop je zeker weet dat er niet iemand door de webcam van je laptop of PC gluurt, is ouderwets maar doeltreffend te noemen. Dit doe je namelijk simpelweg door de lens van de webcam af te dekken.