2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Onlangs is bekend geworden dat niet alleen de NSA maar ook de FBI zich bezighoudt met het bespioneren van burgers, waarbij zelfs de webcams van burgers gebruikt kunnen worden. Dat dit niet altijd gaat zoals gepland blijkt wel uit rechtbankdocumenten.

Het Federal Bureau of investigation (FBI) heeft een team van elite hackers in dienst die gebruik maken van malware om verdachten te bespioneren. Een van de mogelijkheden die de FBI heeft is om de webcam van een verdachte te activeren zonder dat diegene dat door heeft. Het wel bekende lampje zou niet gaan branden als de FBI de webcam activeert.

Toch blijkt het hacken van verdachten nog weleens een probleem te zijn, zelfs voor het zeer goed getrainde elite team van de FBI. Uit rechtbankdocumenten wordt duidelijk dat de FBI onderzoek heeft gedaan naar een verdachte die alleen bekend staat als Mo. Volgens de documenten is Mo een Iraniër die met massamoorden tegen Amerikaanse burgers had gedreigd. De FBI deed onderzoek naar de man maar wisten door allerlei problemen weinig informatie over hem te verzamelen.

In eerste instantie kon de malware niet naar de Iraniër worden verstuurd, omdat het email-adres van de verdachte per ongeluk verkeerd was geschreven in de aanvraag bij de rechter om Mo te bespioneren. Na dit gecorrigeerd te hebben had de FBI twijfels over de werking van de malware, waarna werd besloten de malware gedeeltelijk te herschrijven en te voorzien van een update. Uiteindelijk stuurde de FBI een e-mail naar de verdachte met een link daarin naar de malware. Het enige wat de verdachte moest doen was op die link klikken, iets wat volgens de FBI ook is gebeurd. Alleen bleek toen dat de malware niet functioneerde zoals ontworpen waardoor de buitgemaakte informatie zeer beperkt was. Het enige wat de FBI uiteindelijk wist te achterhalen was een extra ip-adres waarmee kon worden vastgesteld dat de verdachte ergens in Teheran zat.

Hoewel deze pogingen natuurlijk allemaal erg amateuristisch klinken blijft hacken natuurlijk een lastige klus, met veel factoren die mis kunnen gaan. Op het moment dat de FBI bezig was met het onderzoek naar Mo, werd er ook onderzoek gedaan naar allerlei andere verdachten. Of hierbij wel meer informatie is bemachtigd is niet duidelijk. In elk geval is het duidelijk dat ook inlichtingendiensten met vallen en opstaan actief worden op internet.