1 min

Er is vandaag kortstondig ophef ontstaat omdat er vermoed werd dat Apple de iSight-camera in Mac’s gebruikt om te bepalen of de schermverlichting moet worden gedimd als een systeem enige tijd niet gebruikt wordt. De werkelijkheid blijkt anders te liggen.

Direct ontstond onrust rondom de privacy van gebruikers, toen de bewering naar buiten kwam dat Apple sinds Mac OS X 10.9 Mavericks (review) gebruikmaakt van de iSight-camera om te bepalen of een scherm gedimd moet worden. In de code van Mavericks werd een dergelijke functie teruggevonden en tests wezen uit dat zo’n systeem inderdaad actief was. Zoiets zou gevoelig liggen omdat gebruikers op die manier bespioneerd worden.

Na nader onderzoek van verschillende Twitteraars bleek echter dat niet de iSight-camera, maar de lichtsensor wordt gebruikt om te bepalen of een scherm gedimd moet worden. Mensen met een MacBook zonder lichtsensor ondervonden namelijk dat de functie bij hen niet werkt.

Als de lichtsensor geen bewegingen waarneemt, wordt de schermverlichting na verloop van tijd uitgeschakeld. Zo lang er wel beweging is blijft het scherm actief. Daarmee is de onrust betreft privacy ook direct weer uit de lucht.