2min

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA maakt gebruik van radiogolven om systemen die niet op internet zijn aangesloten af te kunnen luisteren. Via de radiofrequenties kan niet alleen data op een extern systeem worden benaderd, maar zelfs worden aangepast. Dat meldt The New York Times op basis van interviews met experts en documentatie van de NSA.

De gedachte dat een offline systeem een veilig systeem is, lijkt al lang niet meer op te gaan. Als inlichtendiensten een doelwit hebben, lijken ze zo vastberaden dat alle barrières worden doorbroken. De NSA blijkt systemen zonder internetverbinding ook op grote schaal af te kunnen luisteren. Dit gebeurt onder de codenaam Quantum

Een systeem dat afgeluisterd moet worden, moet voorzien zijn van een speciale zender die gegevens via radiogolven verzendt en ontvangt. De afstand tussen zo’n systeem en de ontvangende hardware kan enkele kilometers bedragen. Er zouden wereldwijd zo’n 100.000 systemen zijn uitgerust met deze afluistermethode, vooral het Chinese en Russische leger was een frequent doelwit, maar ook Mexicaanse drugskartels, handelsorganisaties in de Europese Unie en terroristische organisaties in landen als India, Pakistan en Saudi-Arabië.

Vorige maand werd al eens melding gemaakt van een speciale NSA-afdeling die gespecialiseerd is in het inbouwen van afluisterapparatuur. Online bestellingen van doelwitten werden onderschept en voorzien van afluisterapparatuur, om vervolgens afgeleverd te worden bij de eigenaar.

Na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden is een onderzoek naar de NSA opgestart door de Amerikaanse regering. President Obama zal aanstaande vrijdag naar verwachting aankondigen dat de NSA hervormingen zal ondergaan, aan de hand van uitkomsten van dit onderzoek.