Android 4.3 heeft een verborgen functie genaamd App Ops waarmee het mogelijk wordt om per app permissies in of uit te schakelen.

De functie is waarschijnlijk nog niet helemaal af en daardoor nog uitgeschakeld en standaard verborgen door Google. Desalniettemin lijkt de app te werken en is het mogelijk permissies van apps in te perken.

App ops is opgebouwd uit vier tabbladen, waarin alle apps op het apparaat onderverdeeld worden. Het gaat dan om de tabbladen locatie, persoonlijk, berichten en apparaat. Op deze manier moet het makkelijker worden om de app te zoeken die zijn boekje te buiten gaat. Naast elke app in de lijst staat een tijd die aangeeft wanneer de app voor het laatst een permissie gebruikte.

Als je op een app drukt, verschijnt een scherm met alle permissies die app kan hebben met daarachter een schakelaar om de permissie aan of uit te zetten. Zo kan bij de Facebook-app aangegeven worden dat deze geen toegang meer krijgt tot de locatie. Verder is het mogelijk om notificaties van een app te verbieden, om cameratoegang te ontzeggen, om de telefoon niet meer te laten trillen en om toegang tot de contactlijst te ontzeggen.

Er is nog wel een bug ontdekt in het programma. Zo moet de app eerst gebruik maken van een persmissie voordat deze permissie weergegeven wordt in App ops.

App ops kan handmatig worden ingeschakeld in Android 4.3 door naar een programma te gaan dat een Activity kan openen, zoals Nova Launcher. Bij het kiezen van de Activity moet gegaan worden naar Settings en vervolgens gekozen worden voor App ops. Een andere optie is om deze app te gebruiken die App ops kan openen.