2min Devices

‘Android M biedt gebruikers meer controle in bevoegdheden apps’

Volgens anonieme bronnen van Bloomberg gaat Android M meer controle bieden over wat apps wel en niet mogen op je smartphone of tablet. Hierdoor ben je als gebruiker beter in staat je privacy te waarborgen en misbruik te voorkomen.

Google zal eind deze maand de nieuwe versie van Android presenteren, dat bleek al uit het programma van Google I/O, de ontwikkelaarsconferentie van Google die eens per jaar wordt gehouden. Grote vraag is nog wat Google precies allemaal gaat introduceren bij de nieuwe Android-versie.

Volgens Bloomberg krijgen Android-gebruikers meer controle over hun privacy en de rechten van een app. Zo kan een gebruiker exact bepalen wat apps wel of niet mogen. Hoewel het een goede zaak is dat Google meer controle geeft aan de gebruiker en de mogelijkheid wordt gecreëerd om de rechten van apps te beperken, de vraag is alleen hoe dat gaat gebeuren.

Op dit moment krijg je al te zien in de Google Play Store welke rechten een app allemaal wil hebben voordat je de app gaat installeren. Deze mededeling wordt door veel gebruikers echter amper gelezen en vaak wordt er direct op de OK-knop gedrukt. Als Google ook wil dat Android veiliger wordt zal het ook met een gebruiksvriendelijke oplossing moeten komen om die rechten in te stellen of goed te keuren.

Apple kiest bij bepaalde activiteiten ervoor om toestemming aan de gebruiker te vragen op het moment dat een app gebruik wil maken van bepaalde rechten. Bijvoorbeeld op de achtergrond door blijven draaien, gebruik maken van de microfoon, of de mogelijkheid om push-berichten te sturen. Mogelijk dat Google daar wat inspiratie uit gaat halen.

Bron:Bloomberg