2min

Gisteren stond er weer een zogenaamde Patch Tuesday op het programma. Patch Tuesday keert maandelijks terug op de tweede dinsdag van de maand, op die dag brengt Microsoft nieuwe beveiligingsupdates uit voor software. Afgelopen dinsdag werd Windows XP voor het eerst overgeslagen.

Gisteren was het weer zover en verschenen er in totaal acht beveiligingsupdates. Deze updates zijn verantwoordelijk voor het dichten van dertien lekken in Windows, Internet Explorer en Office. Het is de eerste keer dat er beveiligingsupdates zijn verschenen die niet voor Windows XP beschikbaar komen. Alleen grote bedrijven en overheden die ondersteuning hebben bijgekocht voor Windows XP krijgen mogelijk wel deze updates. De ondersteuning voor Windows XP is op 8 april jongstleden afgelopen en dit besturingssysteem wordt dan ook niet langer bijgewerkt door Microsoft. Gebruikers met Windows XP-computers wordt aangeraden om zo snel mogelijk over te stappen op een nieuw besturingssysteem.

De dertien lekken die deze maand worden gedicht zijn mogelijk ook aanwezig in Windows XP-computers. Aangezien zowel Windows, Internet Explorer als Office steeds verder worden doorontwikkeld, zijn beveiligingslekken die in nieuwe versies worden gevonden vaak ook aanwezig in oudere versies. Dit is niet altijd het geval, maar bij dertien lekken is de kans groot dat er een aantal ook in Windows XP zullen zitten.

IT-beveiligingsbedrijf Qualys vermoedt dat acht van de dertien lekken ook in Windows XP aanwezig zijn. Voor cybercriminelen zijn deze updates zeer interessant, zij zullen deze uitgebreid gaan analyseren om te kijken hoe ze hier misbruik van kunnen maken omdat Windows XP-machines niet meer gepatched worden.

Vooral de lekken in Internet Explorer lijken voor problemen te kunnen zorgen. Mensen met een Windows XP-pc kunnen dan ook beter overstappen op Chrome of Firefox. Voor een permanente oplossing zal er een nieuwe computer of Windows-licentie moeten worden aangeschaft.

Lees ook onze blog over vijf alternatieven voor Windows XP