2min Security

‘VS verzamelt locatie mobiele telefoons met zendmasten in vliegtuigen’

The Wall Street Journal meldt vandaag dat de Amerikanen een slimme manier hebben bedacht om de locatie van mobiele telefoons te volgen. Ze voorzien kleine Cessna-vliegtuigen van een mobiele zendmast en vliegen vervolgens over stedelijke gebieden, elke telefoon die vervolgens verbinding maakt met de zendmast wordt in kaart gebracht.

De Verenigde Staten hebben een zeer ingenieus systeem bedacht om de locatie van grote hoeveelheden mobiele telefoons vast te stellen. Naar verluidt gebruiken ze dit systeem al sinds 2007 om zo de locatiegegevens van mobiele telefoons vast te stellen.

Het systeem werkt redelijk eenvoudig, ze voorzien een klein Cessna vliegtuigje van een mobiele zendmast met een sterk signaal. Vervolgens vliegen ze over een stedelijk gebied met veel gebruikers, doordat de zendmast in de Cessna een sterk signaal heeft en niet geblokkeerd wordt door bebouwing zijn mobiele telefoons snel genegen verbinding te leggen met de zendmast in de Cessna, omdat die simpelweg het beste signaal heeft.

Zodra een mobiele telefoon automatisch verbinding heeft gelegd met de zendmast in de Cessna worden de unieke serienummers van de telefoons en de bijbehorende locatie opgeslagen in een database. Per vlucht kunnen op deze manier de locaties van tienduizenden telefoons in kaart worden gebracht, het helpt de Amerikaanse justitie bij het vaststellen waar verdachten zich bevinden. Er worden echter ook gegevens verzameld van onschuldige burgers.

In totaal zou de Amerikaanse Justitie deze methode gebruiken op vijf vliegvelden in de Verenigde Staten en zou het nog steeds regelmatig vluchten uitvoeren, hoe vaak de Cessna’s precies worden ingezet is onduidelijk. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie weigert de methode te bevestigen of te ontkennen, maar laat weten zich altijd aan de wet te houden, door bijvoorbeeld een rechter om toestemming te vragen.

Bron:WSJ