1 min

Tags in dit artikel

, , ,

China wil de locatie van zeventien miljoen mobiele telefoons gaan volgen. Volgens eigen zeggen gaan zij dit doen om beter op het verkeer te kunnen anticiperen. Inwoners van China denken er echter anders over. China is beroemd en berucht om zijn werkwijze in het volgen en aftappen van data.

China is van plan om 17 miljoen mobiele telefoons in Beijing te gaan volgen. De officiële verklaring van de Chinese overheid luidt "Het publiceren van dynamische real-time informatie om zo de efficiëntie van het openbaar vervoer te verbeteren" China is echter berucht om hoe het land omgaat met data. Zo worden er controversiële sites geblokkeerd en democratische activisten de digitale mond gesnoerd. Ook wordt er zonder pardon in email-verkeer gedoken.

Werknemer van de Amerikaanse cyber security Joshua Gruenspecht: "Wanneer je mensen op deze manier voor langere tijd gaat volgen, worden er gewoontes zichtbaar. Plaatsen waar iemand vaak komt, mensen met wie ze omgaan, wat mensen vaak doen en meer vergelijkbare dingen. Deze informatie kan de overheid vervolgens tegen de mensen gebruiken wat op verschillende manieren tegen de mensenrechten in gaat." Volgens Gruenspecht kan elke overheid of telecomaanbieder zijn gebruikers/inwoners volgen. Wanneer een mobiele telefoon contact maakt met een zendmast, kan de aanbieder/overheid zijn locatie nauwkeurig bepalen.