2min

Bedrijven doen er goed aan om Microsoft’s Endpoint Protection links te laten liggen, uit een recent onafhankelijk onderzoek van AV-Test blijkt dat de beveiliging van het product zwaar onder de maat is. AV-Test weigert een score te geven voor beveiliging, Microsoft krijgt alleen een score voor prestaties en gebruiksvriendelijkheid.

De test werd uitgevoerd op Windows 7 aangezien dat het meest voorkomende besturingssysteem is bij bedrijven op dit moment, al geldt deze uitslag ook gewoon voor bedrijven met Windows 8(.1)-clients. Voor de test werden een 12-tal oplossingen getest waaronder Microsoft System Center Endpoint Protection 4.7, welke het moest stellen met een score van 0 voor beveiliging, 4 uit 5 voor prestaties en 5 uit 5 voor gebruiksvriendelijkheid.

De tweede beste Endpoint beveiligingen zijn van Bitdefender en Kaspersky, de pakketten Bitdefender Endpoint Security 5.3 en Kaspersky Lab Small Office Security 4 wisten op alle drie de beoordelingen een score van vijf uit vijf te halen.

Het bewijst opnieuw dat een bedrijf als Microsoft heel goed in staat is om een besturingssysteem te ontwikkelen, maar dat het van oorsprong geen beveiligingsbedrijf is en daar dus minder kaas van heeft gegeten. Er worden bij elke Windows-versie weliswaar de nodige nieuwe beveiligingsfeatures toegevoegd en dat is in deze tijd ook hard nodig. Feit blijft echter dat deze bedrijven een besturingssysteem ontwikkelen en er een dozijn andere fabrikanten zijn die zich focussen op het beveiligen van dergelijke besturingssystemen tegen allerlei vormen van malware en daarin ook een stuk beter zijn dan Microsoft. Hetzelfde geldt overigens voor bedrijven als Apple en Google, ook zij ontwikkelen mooie software, maar ook zij zijn geen beveiligingsbedrijf.

Een goede bescherming tegen malware is extreem belangrijk, zakelijke gebruikers moeten investeren in goede endpoint beveiliging en op basis van dit onderzoek zijn Bitdefender en Kaspersky zeker aan te raden. Voor consumenten geldt eigenlijk hetzelfde, kies niet voor Microsoft Security Essentials of Microsoft Windows Defender maar kiest een fatsoenlijk pakket van BitDefender, Kaspersky, Symantec, etc.