Gisteren schreven we nog dat Microsoft Security Essentials wederom is gezakt voor een serie tests van AV-Test. Microsoft Security Essentials behaalde niet de vereiste score om een AV-Test-certificaat in de wacht te slepen. Microsoft heeft inmiddels een statement naar buiten gebracht over de slechte prestaties volgens AV-Test.

Microsoft vond het nodig om wat opheldering te brengen over de negativiteit rondom zijn gratis antivirusprogramma, Microsoft Security Essentials. Volgens AV-Test scoorde de software zo slecht dat het maar 10 van de 18 punten verdiende, één punt te weinig voor een AV-Test-certificaat. Onder andere de bescherming tegen zeroday-aanvallen zou drastisch tekort schieten.

Volgens Microsoft zijn de statistieken van AV-Test overdreven. Het stelt: "Wij weten met behulp van telemetrie van honderden miljoenen systemen over de wereld dat 99,997 procent van onze gebruikers die geraakt werden door een zero day, niet in aanraking zijn gekomen met de malware die gebruikt werd in de tests", verder zegt Microsoft dat 94 procent van de malware die door AV-Test werd ingezet en niet werd opgepikt door Microsoft Security Essentials "nog nooit door onze gebruikers is tegengekomen".