De president van China, Barack Obama, en de president van China, Xi Jinping, hebben afgesproken dat de landen elkaar niet meer zullen hacken. Hoe de overeenkomst er precies uit ziet is nog onduidelijk, maar er moet niet meer gehackt voor worden economisch gewin en het moet een digitale oorlogsvoering voorkomen.

Tijdens een persconferentie werd bekendgemaakt dat er een overeenkomst op tafel ligt die beide landen zullen respecteren. De Chinese president was de afgelopen week op bezoek in de Verenigde Staten en bezocht allerlei grote bedrijven en uiteraard ook de Amerikaanse president.

Een deel van de overeenkomst zal nog worden ingevuld, een groep experts uit beide landen gaat nog overleg voeren en de afspraken verder uitwerken. De experts zullen daarna twee keer per jaar overleggen om te zien of de overeenkomst werkt en of die moet worden aangepast.

Hacken is een nieuwe manier van oorlog voeren en zowel de Verenigde Staten als China beschuldigen elkaar regelmatig van hacks en diefstal van gegevens. Daar moet deze overeenkomst een einde aan maken. China heeft eerder al een soortgelijke overeenkomst met Rusland gesloten. Of de Verenigde Staten en Rusland ook zo’n overeenkomst gaan sluiten valt nog te bezien.