2min

Het eerste BlackBerry-toestel met Android, de BlackBerry Priv, moet nog verschijnen, maar nu bewijst de Canadese fabrikant al hoe je een veilige Android-smartphone bouwt. De fabrikant heeft een lading Android-apps toegevoegd aan de Google Play Store die straks gezamenlijk de hele BlackBerry Android-omgeving op de BlackBerry Priv mogelijk gaan maken. Dat betekent dat BlackBerry die eenvoudig tussendoor kan voorzien van updates.

BlackBerry bewijst vandaag opnieuw dat het weet hoe je een veilige Android-smartphone moet bouwen, de fabrikant maakt namelijk een duidelijke scheiding tussen het Android-besturingssysteem en de visuele BlackBerry-omgeving die boven het besturingssysteem draait. Deze visuele omgeving zit namelijk verwerkt een in groot aantal apps die vandaag zijn toegevoegd aan de Google Play Store. Uiteraard worden deze apps ook voor geïnstalleerd op de toestellen, maar door ze toe te voegen aan de Google Play Store kan BlackBerry ze tussentijds updaten, zodat bugs opgelost kunnen worden, beveiligingsupdates kunnen worden doorgevoerd en dit geen maanden hoeft te duren.

De apps die BlackBerry heeft toegevoegd zijn; BlackBerry Agenda, BlackBerry Camera, BlackBerry Hub, BlackBerry Launcher, BlackBerry Password, BlackBerry Services, BlackBerry Toetsenbord, BlackBerry Toestel zoeken, DTEK by BlackBerry beveiligingssoftware, BES12 Client, Work Space Manager en nog enkele andere apps. Het beeld is duidelijk, BlackBerry heeft zijn technologie bovenop Android in losse apps gestoken die het op elk moment kan voorzien van updates.

Het Android-besturingssysteem (versie 5.1) draait daar zelfstandig onder, maar ook daarin heeft BlackBerry de nodige beveiligingsfeatures toegevoegd. Wij zijn erg benieuwd hoe snel BlackBerry de updates van Android gaat verzorgen en of het deze ook via de providers gaat verspreiden of dat BlackBerry gaat proberen deze te omzeilen en zelf de Android-rom updates te verzorgen. Daarmee zou het namelijk veel sneller kunnen handelen en Android een stuk veiliger kunnen maken. De verwachtingen rond BlackBerry’s eerste Android-smartphone zijn best hoog, aangezien het bedrijf zichzelf wil handhaven als de fabrikant met de meest veilige smartphones, dit terwijl Android te boek staat als alles behalve een veilig besturingssysteem. De vraag is of BlackBerry dat beter kan, tot op heden maakt het bedrijf in elk geval een goede indruk.

Lees ook onze blog: Kan BlackBerry een comeback maken met een Android-smartphone?