4min

De titel van deze blog lijkt mij vrij duidelijk, normaal gesproken is het antwoord op deze vraag net zo simpel; Nee. Er zijn zo ontzettend veel fabrikanten die proberen door te breken op de smartphonemarkt, waarom zou het hen allemaal niet lukken en BlackBerry wel? Toch zie ik wel mogelijkheden voor BlackBerry, niet als marktleider of voor de tweede of de derde positie, maar gewoon als stabiele middenmotor met een compleet eigen doelgroep. BlackBerry zou het als Android-fabrikant nog weleens erg ver kunnen gaan schoppen in de zakelijke markt en bij gebruikers die zeer privacy-bewust zijn.

BlackBerry heeft de afgelopen jaren zijn complete marktaandeel zien verdampen. Het bedrijf was ooit marktleider op het gebied van smartphones, daarna was het bedrijf bijna failliet, Het bedrijf kent beide kanten van de medaille. Toch bestaat BlackBerry nog steeds en dat heeft het te danken door net op tijd weer te focussen op de ontwikkeling van software en enterprisediensten en de strijd op de smartphonemarkt los te laten.

Het heeft het bedrijf wel veel pijn gedaan want het bedrijf heeft diep moeten snijden in de eigen gelederen om te overleven. Wereldwijd zijn kantoren opgedoekt, zijn er enorm veel werknemers ontslagen en heeft het bedrijf moeten bezuinigen. Nog steeds moet BlackBerry hard werken om te overleven, maar de toekomst ziet er al iets beter uit. Wel komt er weer een spannende periode voor de fabrikant aan, het moet namelijk de Android-markt op.

Hoewel BlackBerry op dit moment heeft aangegeven dat het eigen BlackBerry-besturingssysteem gewoon blijft bestaan en de ontwikkeling ervan gewoon doorgaat is dit een beetje een verloren strijd. De gebruiker heeft gekozen voor Android en iOS en als je daar nog tussen wilt komen met een eigen besturingssysteem moet je van goede huizen komen. Microsoft gaat het binnenkort ook weer proberen met Windows 10 Mobile, Samsung twijfelt nog maar is in bepaalde landen actief met Tizen-smartphones. Microsoft en Samsung zijn echter in staat om daar miljarden euro’s in te pompen, bij BlackBerry is de portemonnee aardig leeg.

Het Canadese bedrijf geeft het nog niet toe maar de toekomst van het bedrijf is Android. De redding maar ook meteen het grootste probleem van BlackBerry is dat Android een open source-besturingssysteem is. De afgelopen maanden en weken is duidelijk geworden dat er keer op keer hele grote beveiligingslekken in Android worden gevonden. Door misbruik te maken van deze beveiligingslekken zijn de toestellen over te nemen, is de data op de toestellen te onderscheppen en in te zien. Dat is voor een normale gebruiker al alles behalve wenselijk, voor de klanten die BlackBerry nog heeft is dat catastrofaal.

BlackBerry is namelijk al jaren de expert op het gebied van veilige smartphones. De technieken die BlackBerry heeft ontwikkeld in zijn software en enterprise producten om de toestellen te beveiligen, de data te versleutelen en de privacy te garanderen is de beste in de markt. BlackBerry-smartphones zijn door de meeste overheden goedgekeurd voor gebruik in zeer gevoelige departementen. Daarom zie je bij heel veel overheden en bedrijven die werken met gevoelige gegevens nog BlackBerry-telefoons.

BlackBerry is de laatste jaren bezig geweest om zijn software en enteprisediensten geschikt te maken voor Android. BlackBerry komt binnenkort met zijn eerste Android-smartphone, de BlackBerry Priv (afgekort voor Privacy of Private), van dat toestel hangt veel af voor BlackBerry. De vraag is namelijk of BlackBerry in staat is een Android-smartphone te bouwen waar alle beveiligingstechnologie van het bedrijf in zit en die daardoor minder gevoelig is voor alle Android-beveiligingslekken.

Als BlackBerry daarin slaagt dan heeft het een nog een serieuze kans om een middenmotor te worden op de smartphonemarkt met zijn eigen doelgroep. Bedrijven en personen die veiligheid en privacy enorm belangrijk vinden. BlackBerry kan daar dan ook rustig wat meer geld voor vragen aangezien een echt veilige Android-smartphone nog steeds op zich laat wachten.

Samsung doet een goede poging met Knox en heeft een deel van die technologie met Google gedeeld om ervoor te zorgen dat Android in de basis een stuk veiliger wordt. Knox is op zich ook een hele veilige omgeving, maar het probleem met Knox is een beetje dat die nog steeds bovenop de normale Android-omgeving draait en daarvan is afgescheiden.

Een deel van de BlackBerry-technologie komt ook overeen met Knox, zoals het verifiëren van de Boot-rom, maar BlackBerry gaat nog een paar stappen verder. Ook het Android-besturingssysteem wordt gecontroleerd door een Secure Bootchain, het besturingssysteem is volledig versleuteld op de BlackBerry Priv, iets wat Google nu met Android 6.0 wil gaan verplichten, maar BlackBerry maakt het een groot deel van het systeem ook alleen leesbaar en niet schrijfbaar, hierdoor kan malware het ook niet aanpassen. Tot slot gaat de BlackBerry Priv ook de applicaties controleren die worden opgestart of die overeenkomen met de originele app door middel van hashes.

Dat zijn de beveiligingsmethodes die BlackBerry tot op heden heeft gedeeld, er zijn er mogelijk nog meer die het bedrijf niet heeft gedeeld. Het doel van BlackBerry is in elk geval om het Android-systeem veiliger te maken en niet om op het Android-systeem weer een ander systeem te bouwen dat wordt beveiligd zoals met Knox. Grote vraag is natuurlijk hoe veilig dit systeem gaat worden, dat zal de tijd moeten uitwijzen. Ook zijn we erg benieuwd hoe snel of hoe vaak BlackBerry updates uit gaat brengen voor de Android-toestellen.