2min

De fractieleider van het CDA, Sybrand Buma, heeft dit weekend bij televisieprogramma WNL op zondag gezegd dat zijn partij er voorstander van is om de bevoegdheden van inlichtingendiensten flink te verruimen. De inlichtingendiensten moeten meer mogelijkheden krijgen om internetverbindingen af te tappen zodat terroristen sneller kunnen worden opgespoord, aldus Buma.

In Nederland hadden we voorheen de bewaarplicht waarbij internetproviders allerlei gegevens moesten bewaren van hun klanten, zoals welke websites er werden bezocht, welke telefoonnummers er werden gebeld, etc. De Europese regels waarop deze wet waren gebaseerd werd vervolgens door het Europese Hof geschrapt waarna ook de Nederlandse wet werd geschrapt. Op dit moment is er geen bewaarplichtwet meer in Nederland en hierdoor zijn de inlichtingendiensten een stuk beperkter in hun mogelijkheden. Wel kunnen zij nog taps plaatsen op telefoons en verbindingen van verdachten, maar dan moeten ze deze verdachten al op het spoor zijn.

Er wordt momenteel aan een nieuwe bewaarplicht wetgeving gewerkt, maar er zijn een hele hoop tegenstanders omdat deze wet ook een grote inbreuk is op de privacy van Nederlandse burgers. Sybrand Buma van het CDA vind dat verwaarloosbaar, hij stelt dat mensen wel hun privacy willen opofferen met een bonuskaart van de AH voor wat extra korting, maar niet om Nederland veiliger te maken.

Het lijkt erop met het oog op de recente aanslagen in Parijs dat veel partijen nu wel bereidt zijn om een bredere bewaarplichtwet te ondersteunen. In Frankrijk is nu ook een nieuwe wet aangenomen die de inlichtingendiensten nog meer ruimte geeft, zo mogen ze daar nu ook backdoors plaatsen bij internetproviders. In Nederland is het de bedoeling dat een rechter of minister altijd goedkeuring moet geven aan de acties van de inlichtingen- of opsporingsdiensten.

Meer ruimte voor de inlichtingendiensten zal altijd iets helpen, maar ze zullen ook tegen grote obstakels aanlopen, want de afgelopen jaren is het internet in rap tempo voorzien van encryptie. Doordat de NSA zo massaal misbruik heeft gemaakt van zijn macht zijn de grote techgiganten encryptie gaan omarmen, hierdoor worden steeds meer smartphones bijvoorbeeld voorzien van encryptie waardoor die niet meer zijn af te luisteren.