Amazon is nu ook een certificaatautoriteit en heeft een nieuwe dienst gelanceerd waarmee ontwikkelaars digitale certificaten kunnen verkrijgen. Amazon zal klanten van Amazon Web Services gratis gaan voorzien van SSL-certificaten. Microsoft heeft al een Windows-update doorgevoerd om Amazon te erkennen als certificaatautoriteit.

Amazon betreedt nu ook de markt van SSL-certificaten en gaat de concurrentie aan met GoDaddy en Symantec die deze markt stevig in handen hebben. Amazon stelt dat het steeds belangrijker wordt om je website te voorzien van een certificaat, om de veiligheid van de data van je bezoeker te garanderen, maar ook gewoon vanwege je Google-ranking. Google heeft aangegeven dat websites met een certificaat hoger in de zoekresultaten gaan komen.

Amazon heeft besloten om klanten van Amazon Web Services gratis certificaten te gaan leveren. Amazon biedt certificaten aan die voorzien zijn van RSA-sleutels van 2048-bit en SHA-256. Amazon biedt alleen standaard certificaten aan en geen zogenaamde "Extended Validiaton"-certificaten, deze zorgen voor een groene balk in de browser, maar zijn een stuk duurder.

Amazon werkt al ruim een half jaar aan zijn nieuwe certificaatautoriteit, heeft heeft in juni vorig jaar al aanvragen ingediend bij Microsoft, Mozilla en Google om erkend te worden als certificaatautoriteit.

Voor degene die geen klant is van Amazon en wel op zoek is naar een gratis SSL-certificaat, bij Let’s Encrypt kan je een gratis certificaat krijgen.