1 min

Een beveiligingsonderzoeker van Google heeft bekendgemaakt dat er begin dit jaar nog een aanpassing wordt doorgevoerd in de Chrome-browser waarbij alle normale http-websites worden gemarkeerd als niet veilig. Er komt dan in plaats van een blanco vel papier een slotje met een kruis te staan voor het webadres.

Google heeft in 2014 al gezegd dat alle websites zo snel mogelijk moeten overstappen op een https-verbinding met volwaardig SSL-certificaat. Dat komt er op neer dat alle website-verbindingen versleuteld moeten zijn tussen de server van de website en de bezoeker (client). Hierdoor kunnen kwaadwillenden en overheden geen gegevens meer onderscheppen.

Google stimuleert de overgang naar https door onder andere deze websites hoger te positioneren in de zoekresultaten. De volgende stap is dus een verandering in de Chrome-browser, waarbij alle niet beveiligde en onversleutelde verbindingen worden gemarkeerd met een slotje met een rood kruis, in plaats van het nu neutrale witte vel papier.

Hoewel een wit vel papier niets zegt over de veiligheid en een slot met een rood kruis duidelijk wel, gaat dit ongetwijfeld wat verwarring veroorzaken bij gebruikers. Google is echter van mening dat het noodzakelijk is dat gebruikers zich meer bewust worden van veilige en onveilige verbindingen.

Veel website-uitgevers overwegen inmiddels al ruim een jaar om de overstap te maken naar https, ook Techzine, maar het probleem is dat websites vaak samenwerken met derde partijen en die moeten er ook klaar voor zijn. Techzine hoopt medio 2016 alle partners zover te hebben, dat ook Techzine volledig over kan op https.