2min

President Obama heeft in een interview op het South By Southwest-festival aangegeven dat er een nieuwe balans moet worden gecreëerd met aan de ene kant privacy en encryptie en aan de andere kant toegang voor opsporingsdiensten. Beide moeten niet absoluut worden want dat is gevaarlijk aldus Obama.

Obama was een van de gastsprekers op het South By Southwest-festival in Austin, Texas. Dit evenement staat in het teken van film, media en muziek. Obama wilde niet ingaan op actuele zaken zoals de discussie tussen Apple en de FBI. Wel wilde hij er in het algemeen iets over zeggen, hij stelde dat als de partijen bij hun huidige standpunten blijven er geen oplossing gaat komen en er op de een of andere manier water bij de wijn zal moeten worden gedaan.

Aan de ene kant zegt de IT-community nu we hebben sterke perfectie encryptie en mensen die gesteld zijn op hun privacy en aan de andere kant staan de opsporingsinstanties die overal toegang toe willen. Beide situaties zijn niet wenselijk en er moet een middenweg komen waarbij de opsporingsinstanties wel toegang kunnen krijgen tot data op bijvoorbeeld smartphones, maar niet onbeperkt en er moet een controle zijn vanuit de rechtelijke macht.

Als voorbeeld noemde hij personen die verdacht worden van ernstige misdrijven, zoals terroristen, misbruikers van kinderen en dergelijke. Als iemand daarvan wordt verdacht kunnen opsporingsdiensten met een bevel van de rechter de voordeur intrappen van deze verdachten en hun huizen doorzoeken en zelfs de ondergoedlades bekijken. Er is overeenstemming binnen de gemeenschap dat dit mag en dat dit goed is om misdaden te voorkomen. Met digitale data moet hetzelfde gebeuren, opsporingsdiensten moeten daar op een of andere manier toegang toe krijgen.

De grote vraag is alleen hoe, daarop geeft Obama geen antwoord, want zo stelt hij, dat antwoord moet komen van de experts in de markt, van de software-ontwikkelaars. Zij moeten een betrouwbare oplossing bedenken met de juiste balans en een oplossing die niet misbruikt kan worden.

Obama waarschuwt ook dat als die oplossing niet komt, het een kwestie van tijd is voordat de partijen nog verder verdeeld raken en de IT-industrie wettelijk wordt verplicht om aanpassingen te doen. Obama stelt namelijk als er een ernstige gebeurtenis plaatsvindt en de opsporingsdiensten zijn met handen gebonden, dan komt er een spoedwet die snel door het Congres wordt aangenomen zonder gedegen onderzoek en zonder dan de IT-industrie zijn mening kan geven en die wordt dan gewoon opgelegd. Dat is een situatie waarvan Obama zegt dat die voorkomen moet worden en we nu een goede tussenweg moeten vinden.