3min

Encryptie en privacy zal de komende weken weer een veel besproken onderwerp gaan worden na de aanslagen in Parijs. Burgers verwachten namelijk van de geheime diensten dat ze mogelijke terroristen (verdachten) in de gaten houden en afluisteren waar nodig om aanslagen te voorkomen. Dit is echter een stuk moeilijker geworden sinds Edward Snowden een boekje open heeft gedaan over hoever de NSA ging met het afluisteren en de hele techwereld massaal is overgestapt op encryptie.

Het is al een hele discussie geweest en dat zal het voorlopig ook nog wel even blijven. De directeur van de CIA heeft gisteren verklaard dat het enorm lastig is geworden om verdachten te bespioneren en dat het uitlekken van details over de spionageprogramma’s van de Amerikaanse overheid daar de voornaamste oorzaak van is.

Hoewel hij de naam van Snowden niet noemt is dat wel waar hij op doelt. Sinds bekend is geworden dat de NSA gewoon met een groot sleepnet alle internetdata en telefoonverkeer verzamelde is er veel veranderd. Zo werd duidelijk dat de NSA gewoon glasvezelkabels naar datacenters van Google onderschepte, maar ook naar andere grote IT-bedrijven. Het gevolg is dat al die bedrijven massaal zijn overgestapt op encryptie, het verkeer tussen datacenters van Google is nu versleuteld. Berichten die je via WhatsApp stuurt zijn versleuteld. Data die je opslaat op je iPhone is versleuteld en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Eigenlijk zijn 2014 en 2015 een beetje de jaren van de versleuteling van het internet geworden, omdat we niet willen dat iedereen of de inlichtingendiensten zomaar bij onze data kunnen.

Het grote voordeel is dat je privacy tot op zekere hoogte beter is beschermd. Informatie van je apparatuur afhalen is niet meer zo makkelijk en ook het onderscheppen van communicatie is vrijwel onmogelijk geworden. Natuurlijk kan een bedrijf dat je gegevens heeft er nog steeds van alles mee doen of kan het deze per ongeluk laten uitlekken. Bijvoorbeeld als je elektrisch patiëntendossier op straat komt te liggen of de databases van Bol.com, Coolblue of Zalando worden gehackt.

Het grote nadeel is dat inlichtingendienste nu ook met hun handen zijn gebonden, ook zij kunnen geen communicatie meer onderscheppen en weten dus niet meer wat mogelijke verdachten met elkaar communiceren. Zo werd deze week duidelijk bij huiszoekingen dat de terroristen die de aanslagen in Parijs hebben beraamd waarschijnlijk gebruik hebben gemaakt van een PlayStation 4 om met elkaar veilig te kunnen communiceren.

De inlichtingendiensten van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zouden graag zien dat er zogenaamde backdoors worden ingebouwd in sommige toepassingen zodat zij alsnog communicatie kunnen afluisteren. De grote techgiganten, waaronder Apple, hebben al aangegeven hier niet aan te willen meewerken. Als er namelijk een backdoor is, is het ook een kwestie van tijd voordat kwaadwillenden deze in handen krijgen. Waarschijnlijk heeft de NSA zijn hand overspeelt door veel te veel data te willen verzamelen en op te slaan, waardoor er nu teveel wantrouwen is. Het gevolg is dat het internet volledig versleuteld is en terroristische aanslagen moeilijk voorkomen kunnen worden.